bezpieczny staż

Program Bezpieczny Staż umożliwia młodzieży zdobycie pierwszych doświadczeń zawodowych w bezpiecznymi i przyjaznym środowisku biznesowym. Staże to dla wielu osób pierwsze zetknięcie z rynkiem pracy i możliwość sprawdzenia siebie w roli pracownika. Celem programu jest rozwój umiejętności społecznych, zwiększenie wiary w siebie i motywacji do planowania przyszłej drogi zawodowej.

Dzięki stażom młodzież może sprawdzić, czy wyobrażenia o wymarzonym zawodzie pokrywają się z rzeczywistością oraz poznać pracowników – przyjaznych dorosłych, którzy pokażą na czym polega praca.

Wsparcie ze strony opiekuna stażu (dla osób uczęszczających na Wehikuł Usamodzielnienia jest to zazwyczaj osoba prowadząca tę grupę) oraz mentora w firmie sprawia, że staż jest pozytywnym i wzmacniającym doświadczeniem.

Fundacja proponuje dwa rodzaje staży – staże firmowe, gdzie młody człowiek poznaje różne działy i zadania w firmie, oraz staże marzeń, nakierowany na konkretne zainteresowania Robinsona. Staże w zależności od możliwości Robinsona trwają od dwóch tygodni do miesiąca, młodzież może uczestniczyć w dwóch stażach w trakcie uczęszczania na Wehikuł.

Bezpieczny staż 1A.jpg
Bezpieczny Staż_3.jpg